2013

INSTALLATION I

THE ROOTS OF THE CLOUDS. CAIRANO, ITALY

Collaboration with LAN – laboratory of natural architecture and VZL + Associated Architects

bandieraita

Cairano borgo giardino, luglio 2013.
“Nella profonda quiete di Cairano, piccolo comune dell’alta Irpinia, a 813 metri sopra il livello del mare, si è disegnato lo spazio così come qui lo fanno da sempre le nuvole che donano forma e volume a tutto il paesaggio circostante.”

bandieraing

The design of the comunal garden, July 2013.
“In the profound silence of Cairano, a small village in the high Irpinia hills, at 813 meters above sea level, a spatial design has been created as, from time immemorial, do the clouds as they provide form and volume to the entire surrounding region.”

2

In una piccola area verde, all’ingresso del paese, che si apre ad un panorama suggestivo, nasce il progetto del borgo giardino.
Il recupero di quest’area, che precedentemente ospitava un prefabbricato adibito a chiesa sorto a seguito del terremoto, prevede la realizzazione di una struttura in bamboo e la sistemazione del terreno limitrofo.
La struttura in bamboo valorizza e rianima il piccolo parco, nasce dalla terra e si sviluppa fluida nel cielo. Essa viene arricchita di rampicanti che con il tempo offriranno ombreggiatura. Nel terreno intorno verranno piantumate varie essenze allo scopo di arricchire scenograficamente il paesaggio e di mutarlo con i loro colori all’alternarsi delle stagioni.

The projected comunal garden is situated in a small green area at the entrance to the village, with an entrancing panorama.
The recovery of this area, which previously held a prefabricated church set in this location following an earthquake, provides for the realization of a structure in bamboo and the landscaping of the surrounding area.
The bamboo structure which enlivens and enhances this small park grows out of the earth and stretches smoothly to the sky. This structure will be enriched by climbing plants which will, with time provide shade as well as beauty. The landscaping will be devised to emphasize the colours of the changing seasons and generally accentuate the beauty of the area.

Dimensions: 12 x 4 m
Height: 5 m
Time required for realization : 1 week

Images of the structure

3 4

The work progression

56 7

btt