2009

RECYCLE II

04_T
EXPERIMENTAL CINEMATOGRAPHY CENTRE. ROME, ITALY
Bachelor’s degree thesis

bandieraita

L’idea di innesto di nuove forme entro l’involucro edilizio esistente configura l’intervento di riuso dell’ex Teatro 1 elaborato per gli spazi della nuova Scuola Nazionale di Cinema, all’interno di Cinecittà, Roma.

bandieraing

The idea of “grafting” of new forms within the shell of existing buildings is the basis for the renovation of the ex-Theater 1, developed for the spaces of the new “National Film School”, in Cinecittà, Rome.

Axonometric View

01_T

L’intervento prevede l’inserimento di una nuova maglia strutturale all’interno del vecchio edificio, completamente indipendente e deliberatamente distanziata dall’elevato, con un significativo distacco in corrispondenza della facciata principale. Ciò permette di realizzare un’ampio spazio di ingresso, nonché di avere aggetti importanti ai piani superiori.
In questo nuovo assetto, pieni e vuoti si articolano liberamente sia in pianta che in alzato.
Gli elementi principali del progetto sono il teatro di posa, che rappresenta il grande vuoto, e il percorso, che si snoda nello spazio generando collegamenti verticali ed orizzontali. Il percorso guida gli slittamenti dei volumi che traslano tra loro creando doppie e triple altezze, per mantenere in costante comunicazione l’intero organismo architettonico.

This work provides for the insertion of a new structure on the inside of the existing building, completely independent and deliberately distanced from the original elevated portion, with a significant detachment in correspondence with the principal facade. This allows for the realization of an ample entry space, as well as important overhangs on the higher floors.
In this new arrangement, the full and the empty mix liberally both horizontally and vertically.
The principal elements of the project are the soundstage, which represents the great empty space, and the pathway, which wanders through the space while creating vertical and horizontal connections. The pathway guides the sliding of the volumes, creating double and triple heights, while maintaining the entire architectural organism in constant communication among its various heights and parts.

02_T

L’impiego di materiali, quali il rame pre ossidato in pannelli forati che conferisce alle pareti una tonalità verde-azzurra, e l’attributo cromatico scuro della struttura delineano una precisa connotazione dello spazio tra forma e struttura.

The use of various materials, such as non oxidized copper, in perforated panels gives the walls a green-blue cast, and the dark chromatic attributes of the structure determine a precise connotation of the space between form and structure.

Elevations

03_T

All’interno dei pannelli forati sono alloggiate lampade fluorescenti, che garantiscono un’illuminazione artificiale ed enfatizzano il valore formale e funzionale dei volumi. Altri elementi luminosi avvolti da pannelli in policarbonato traslucido ritmano il percorso: la luce artificiale, mista a quella naturale che penetra dalle bucature dell’involucro, gioca un ruolo fondamentale nella configurazione complessiva dell’interno architettonico.

On the inside of the perforated holes we find phosphorescent bulbs, which provide artificial lighting while emphasizing the formal and functional values of the spaces. Other lighting elements, wrapped in panels of opaque polycarbonates define the pathway: the artificial lighting, mixed with the natural light that penetrates through the holes of the shell, plays a fundamental role in the entirety of the configuration of the internal architecture.

Plans and sections

05_T

View of the ground floor entry

06_T

btt